PRAKTISCH ADVIEZEN VOOR UW REIS NAAR BALI
Dit is de plek om tot rust te komen
Reizen
Verschillende vliegtuigmaatschappijen brengen u veilig vanuit diverse Europese steden naar Denpasar (Bali), zoals Singapur Airlines, KLM, Malaysia Airlines, Garuda etc. De reistijd vanuit Amsterdam is ca. 16 uur. Indien gereserveerd haalt onze chauffeur u af op het vliegveld en brengt u naar Brongbong waar u door de staf wordt ontvangen in uw vakantie verblijf Villa Bima Sena.
Paspoort en visum
Voor Nederlanders is een inreisvisum voor Indonesië verplicht. Je krijgt een gratis toeristenvisum bij aankomst op de luchthaven in Indonesië. Het gratis visum (Nederlanders en Belgen) is verkrijgbaar op de internationale luchthavens van Jakarta, Bali, Medan en Surabaya. Kom je aan op een andere luchthaven, dan moet je 35 dollar betalen voor het visum.* * De bedragen kunnen door de overheid worden aangepast.
Uiteraard heb je een paspoort nodig. Dit moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op de dag van aankomst. Het is ook handig om een kopie van je paspoort mee te nemen.
Voor eventuele verdere informatie: Indonesische Ambassade, Tobias Asserlaan 8, 2517 KC Den Haag, 070-3108100.
De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 9 uur tot 13 uur.
Check voor een up-to-date verhaal de site van de ambassade: http://www.indonesia.nl.
Geld en pinnen
De munteenheid in Indonesië is de Indonesische Rupia (IDRP). De koers met betrekking tot de Euro of USD is afhankelijk van de economische en politieke omstandigheid. U kunt de koers opvragen bij elke Indonesische bank of particuliere geldwisselaar. Reken op 1 Euro = 16.000 Indonesian Rupia. Op de luchthaven kunt u geld omwisselen. Dit is handig voor de eerste uitgave. Verder kunt u in de grotere plaatsen pinnen. In kleinere winkels of restaurantjes is vaak niet zoveel wisselgeld. Het is handig om wat kleingeld bij je te hebben. Voor fooien (vaak ongeveer 0,25 cent) is het handig om wat kleingeld te hebben. Credit Cards worden overigens buiten de grote steden niet veel geaccepteerd.
Vervoer
Als toerist reist men voornamelijk met privé vervoer, maar u kunt ook gemakkelijk gebruik maken van bemo’s. Dit zijn kleinere busjes die het transport over kleinere afstanden verzorgen. Verder zijn er busverbindingen tussen de grote steden en dorpen. Natuurlijk zijn er de taxi’s in de grote steden. U kunt ook zelf een scooter of auto huren, maar hier dient u te letten op de benodigde vergunningen. Zelf een auto huren op Bali is ook een optie. Let er wel op dat er links wordt gereden. Het is ook op de lokale wegen zaak om alert te blijven omdat er langs de kant van de weg veel mensen en dieren lopen die soms onverwachte bewegingen kunnen maken. Verder is de wegbewijzering zeer onvolledig, u zult dus regelmatig de weg moeten vragen. Om een auto te huren op Bali heeft u een internationaal rijbewijs nodig. Bij de ANWB af te halen voor circa € 16,- en een pasfoto.
Tijdsverschil
Gedurende de Nederlandse zomertijd is het 6 uur later, in de wintertijd is het 7 uur later dan in Nederland.
Bellen en internetten
Om er zeker van te zijn dat u kunt bellen met de mobiele telefoon kun u het beste contact opnemen met je provider. Om de kosten per minuut te verlagen kun je er voor kiezen om een prepaid kaart in Indonesië te kopen. Deze kaart kost vaak maar een paar euro en men kan er een beltegoed kaart bij kopen. Voor het bellen naar Nederland dien u eerst +31 in te tikken. Op steeds meer plaatsen kun u email checken of even surfen op het net. De kosten per minuut zijn er laag. De verbindingen zijn alleen nog niet zo snel.
Afdingen
Het is gebruikelijk om in de winkel maar ook op de markt het spel aan te gaan met loven en bieden. Bepaal voor u afdingt wel wat iets u waard is.
Taal
De taal die gesproken wordt is Bahasa Indonesia en is de officiële voertaal in Indonesië. Vele Indonesiërs spreken ook Engels, zeker in de toeristische gedeeltes. Een enkeling probeert ook een woordje Nederlands te spreken, maar dit zijn dan wel vaak de ouderen.
Voedsel en hygiëne
Indonesië staat bekend om haar keuken. Vooral de rijsttafel, de gebakken rijst (Nasi Goreng) en saté zijn bekend. Vaak zijn de gerechten wel een stuk pittiger dan hier in Nederland. Het is aan te raden gekookt water of water uit flessen met een verzegelde dop te drinken. Eten dient goed gekookt of gebakken te zijn. Voor fruit geldt dat het beter is om ze even te wassen. Doe dit dan wel met ‘schoon’ water.
Gezondheid
Bali is een tropisch land en daarom loopt u meer risico om ziek te worden dan thuis. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Hoewel het risico op ziekten niet moet worden overdreven en zeker niet het reisplezier in de weg moet staan, is het aan te raden om u goed voor te bereiden en ook ter plekke bewust om te gaan met gezondheidsrisico’s.
Inentingen die worden aanbevolen voor Bali : Vaccinatie’s tegen DTP en hepatites A. Bij een verblijf langer dan 2 weken wordt inenting tegen buiktyfus aangeraden.
Klimaat en vakantie Bali
Bali kent een tropisch klimaat. De temperatuur schommelt altijd zo rond de 30 graden. De droge tijd begint in maart en loopt door tot oktober/november. Ook gedurende de moesson tussen oktober/november en maart is het over het algemeen goed toeven op Bali. In deze periode is het wat rustiger dan in het hoogseizoen. De regentijd is in tegenstelling tot andere tropenlanden heel gematigd. Dit komt omdat de regentijd over een lange periode is uitgespreid, maar ook omdat Bali een relatief klein eiland is waar onder invloed van de zee de lucht snel weer opentrekt. Er zijn over het algemeen veel dagen waarop het niet regent. Houd rekening met het feit dat u snel kunt verbranden. Bedek het hoofd, drink regelmatig water tegen het uitdrogen en loop voornamelijk in de schaduw.